Kızamık vakalarında artış: Aşısız çocuklar için büyük risk!

Kızamık Virüsü Hakkında Prof. Dr. Ahmet Güzel’den Uyarı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, Amerika ve Avrupa’da kızamık vakalarının arttığını belirterek, kızamık virüsünün solunum yoluyla bulaştığını ve çevrede 2 saate kadar canlı kalabildiğini açıkladı. Özellikle aşısız çocuklarda bulaş riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, kızamık aşısının %97’ye kadar koruyucu olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Kızamığın yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Güzel, hastalığın karakteristik özelliği olan döküntülerin baş kısmından başlayıp gövdeye yayıldığını ve ağız içinde beyaz ya da gri noktaların görülebileceğini söyledi. Bu belirtilerle karşılaşıldığında hemen bir hekime başvurulması gerektiğini ifade etti.

“Aşısız Çocuklarda Bulaş Riski Yüksek”

Hastalığın bulaştırıcılığının, belirtiler ortaya çıkmadan 4 gün önce başladığını belirten Prof. Dr. Güzel, döküntüler başladıktan sonraki 4 gün boyunca bulaştırıcılığın devam ettiğini söyledi. Bu nedenle bu dönemde kızamık şüphesi olan çocukların izole edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Aşı dışında spesifik bir tedavi olmadığını vurguladı.

“Ciddi Enfeksiyonlara ve Nörolojik Sorunlara Yol Açabilir”

Kızamığın sadece döküntüyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Prof. Dr. Güzel, virüsün akciğer enfeksiyonlarına, beyin dokusu tutulumuna ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabileceğini söyledi. Ayrıca enfekte olduktan 7-10 yıl sonra ciddi nörolojik hastalıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir