Trump’tan Powell’a indirim baskısı: Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı!

“`html

Piyasalarda Gözler FOMC Toplantı Tutanaklarında

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret tarifeleri üzerinden yeniden gerilim yaratması, karmaşık bir tablo oluşturdu. Bugün, ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanakları yatırımcıların dikkatini çekti.

Dünya genelinde enflasyon ve durgunluk arasında gidip gelirken, ABD’nin bazı ülkelerle gerçekleştirdiği ticaret görüşmelerine rağmen, başlıca ticaret ortaklarına uygulanan gümrük tarifelerinin etkileri hakkında belirsizlikler, piyasa dinamiklerini zorlaştırıyor.

Trump, gümrük tarifelerinin 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe gireceğini ve bu sürecin uzatılmayacağına dikkat çekerek risk algısını artırdı. Ayrıca, bakır ithalatı için yüzde 50 tarife getireceklerini duyurması, mevcut riskleri derinleştirdi. Trump, çip tarifeleriyle ilgili detayları da çok yakında açıklayacağını ifade etti.

Bu gelişmelerin ardından, uluslararası piyasalarda bakırın libre fiyatı 5,81 dolara çıkarak rekor kırdı; ancak bu seviyelerde kalamayarak 5,60 dolara geri çekildi.

Analistler, bakırın birçok ürünün imalatında kritik bir ara mal olduğunu belirterek, dünya genelindeki enflasyonla ilgili mücadelede bakır fiyatlarının artışının olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyardı.

Diğer yandan, Trump, BRICS ülkelerinin yüzde 10 ek gümrük vergisi ödeyeceğini belirterek, bu ülkelere yönelik tarifelerin yakında açıklanacağını da sözlerine ekledi. Trump, BRICS’in “Doları yok etme çabasında olduğunu” öne sürerek buna izin vermeyeceğini vurguladı.

FOMC Toplantı Tutanakları Beklentisi

Tüm bu gelişmeler ışığında, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugün açıklayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağında olacak. Analistler, tutanaklarda Fed’in gelecekteki adımlarıyla ilgili ipuçları arayacak.

Veri odaklı bir yaklaşım benimsediğini açıklayan Fed’in, güçlü iş gücü piyasası sayesinde para politikalarını sürdürme konusunda daha dikkatli yaklaşabileceği, geçen haftaki verilerle gösterildi. Bu durum, Fed’in bu ay faiz indirimine gitme ihtimalini neredeyse ortadan kaldırırken, yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir indirim olasılığı fiyatlara yansıtılmaya başlandı.

Ayrıca, ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini yineledi. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bir çalışmanın tarifelerin enflasyon üzerinde zararı olmadığını vurguladı ve ”Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı.” ifadesini kullandı.

Makroekonomik veriler arasında, ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon tahmini, haziranda 0,2 puan azalarak yüzde 3 seviyesine geriledi. Kısa ve orta vadeli enflasyona dair belirsizlikler ise azalmışken, uzun vadeli enflasyona dair belirsizlikler sabit kaldı.

Ayrıca ABD’de tüketici kredileri mayıs ayında beklentilerin altında, sadece 5,1 milyar dolarlık bir artış kaydetti.

ABD Endeksleri Negatif Eğilimde

Yaşanan gelişmeler sonucunda, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,41 seviyesine çıkarak artış kaydedildi. Bugün ise 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,42 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi de son 5 işlem gününde yükselmeye devam ederek şu anda yüzde 0,1 artışla 97,7’ye ulaştı.

Güçlenen dolar ve yükselen tahvil faizi, altının ons fiyatında düşüş eğilimlerini de beraberinde getirdi. Altının ons fiyatı, önceki gün kapanış fiyatının yüzde 0,2 altında bulunarak 3.296 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise yatay seyrini koruyarak 69,6 dolardan işlem görüyor. New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,07, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,37 geriledi. Nasdaq endeksi ise yatay seyir izledi. ABD’deki endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir başlangıç yaptı.

Avrupa’da Tarife Belirsizliği Devam Ediyor

Avrupa borsaları dün pozitif bir görünüm sergilese de ABD ile tarifeler üzerinden bir anlaşma yapılabileceğine dair beklentiler artmaya devam ediyor.

Trump, Avrupa Birliği’ne (AB) tarife mektubu göndermelerine iki gün içinde bir hazırlık yapacaklarını belirtti ve bu mektupların bir ticaret anlaşması niteliği taşıdığını vurguladı.

AB Komisyonu sözcüsü Olof Gill, anlaşma için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bu anlamda AB ile ABD arasındaki siyasi ve teknik düzeyde temaslar devam ediyor.” dedi. Görüşmelerin ilerlediği yönündeki açıklamalara işaret ederek, AB’nin hedefinin 9 Temmuz’a kadar bir anlaşma yapmanın yanı sıra, Bulgaristan’ın avro para birimine geçiş sürecinin onaylandığını duyurdu.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Almanya’da DAX 40 yüzde 0,55, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,67 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 değer kazandı. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar yeni güne de pozitif başladılar.

Asya Piyasaları Genel Olarak Pozitif

Asya borsalarında, Hong Kong hariç, alış ağırlıklı bir seyir gözlemlenirken, Çin’de Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 0,1’lik bir artış göstererek, düşüş beklentilerini geride bıraktı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise aynı dönemde yüzde 3,6 oranında düştü.

TÜFE’nin beklenenin aksine artış göstermesi, fakat ÜFE’yle ilgili azalışın deflasyonist baskıları artırması, Çin yönetiminin ekonomiyi desteklemek adına ek teşviklerini artırma ihtimalini gündeme taşıdı. Bu gelişmelerle birlikte, piyasalarda risk iştahı yeniden arttı.

Trump’ın bakır ve ilaç ithalatına yönelik yeni ticaret tarifelerine dair haberler de bölgede takip ediliyor. Piyasa kapanışına yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,6 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükseldi. Ancak Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 değer kaybetti.

VİOP Güne Düşüşle Başladı

Borsa İstanbul’da dün genel olarak bir satış baskısı yaşanırken, BIST 100 endeksi yüzde 1,08 oranında değer kaybederek 9.998,20 puandan günü tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksi ağustos vadeli kontratı dün akşam seansında normal kapanışın yüzde 0,15 üzerinde 11.781,00 puanda işlem gördü.

Dolar/TL, dünkü kapanışta yüzde 0,2 artarak 40,0450’den işlem gördü. Bugün bankalar arası piyasanın açılışında ise yatay seyrini sürdürerek 40,0460’tan işlem görmeye devam ediyor.

Analistler, bugün yurt içindeki veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışındaki FOMC toplantı tutanakları, mortgage başvuruları ve toptan eşya stoklarının ise dikkatle izleneceğini belirtti. Ayrıca, teknik açıdan BIST 100 endeksi için 9.900 ve 9.800 seviyelerinin destek, 10.100 ve 10.200 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğu ifade ediliyor.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler:

  • 09.00 Japonya, haziran ayı yıllık makine siparişleri
  • 14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
  • 17.00 ABD, mayıs ayı toptan eşya stokları
  • 21.00 ABD, FOMC toplantı tutanakları

“`

Related Posts

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 18 bin alım yapacağız!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM’de AKP grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Memişoğlu, 37 bin sağlık personeli atamasının ikinci etabına ilişkin, “Eylül ayında ilerleyeceğiz. 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım …

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.

Filistin için flaş karar! Endonezya’dan 10 bin ton pirinç yardımı

Antara ajansının haberine göre, Endonezya Tarım Bakanı Andi Amran Sulaiman, Filistin Tarım Bakanı Rezq Salimia ile başkent Cakarta’da düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Sulaiman, “Cumhurbaşkanı (Subianto), Filistin’e 10 bin ton pirinç …

ATM’ye para yatırma limitleri güncellendi

ATM’ye para yatırma limitleri güncellendi

Emtia piyasaları karışık seyretti

Emtia fiyatları, geçen hafta ABD’deki vergi indirimi tasarısı, ABD Başkanı Donald Trump’ın “tarife mektupları” açıklamaları ve ülkede yayımlanan istihdam raporunun etkisiyle dalgalanan dolar endeksi eşliğinde karışık bir seyir izledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir