Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Hava Değişikliklerinin Psikolojimize Etkisi

Klinik Psikolog Karaçiçek, havadaki düzensizliklerin, ani sıcaklık değişimlerinin ve güneşli havadan yağmurlu havaya geçişlerin psikolojimizi önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Karaçiçek’e göre, güneşli bir günü takip eden kapalı ve yağmurlu bir gün, beyindeki serotonin seviyelerinde değişikliğe neden olabilir ve bu da motivasyon eksikliği, huzursuzluk ve hafif depresif belirtilere yol açabilir.

Karaçiçek, “İlkbahar ve sonbahardaki hava geçişleri de zaten mevcut depresyonu tetikleyebilir. Güneş ışığının azalması, biyolojik sağlığımızı bozarak ruh halimizi olumsuz etkileyebilir. Ani hava değişiklikleri, anksiyete seviyelerini artırabilir. Bazı araştırmalar, barometrik basınç değişikliklerinin migren ve panik ataklarına neden olabileceğini göstermektedir” dedi.

Hava durumundaki sürekli değişikliklerin vücut biyolojimizi bozarak insanları zorladığını belirten Karaçiçek, şunları ekledi:

“Genel halsizlik, motivasyon eksikliği ve odaklanma problemleri, öfke patlamalarına neden olabilir. Güneşli bir günden sonra yağmurlu bir gün, enerjik bir insanın bile dışa dönüklüğünü engelleyebilir, sosyal yaşamını sınırlayabilir. İnsanlar, sosyal etkinliklere katılmakta isteksizlik yaşayabilir. Bu durumda, bireyler endişeli hissedebilir ve psikolojik olarak zorlanabilirler.”

Karaçiçek, bu durumla başa çıkmak için şunları önerdi:

  • Güneşli havalardan faydalanın ve her gün en az 30 dakika yürüyüş yapın.
  • Hava kötüyse, evde pilates, yoga veya egzersiz yapabilirsiniz.
  • Uyku düzeninize dikkat edin ve ekranlardan uzak durun.
  • Beslenmenize özen gösterin, sağlıklı beslenme hava değişikliklerinin etkilerini azaltabilir.
  • Hobilerinize zaman ayırın, film izlemek, kitap okumak psikolojinizi olumlu etkileyebilir.
  • Planlı bir gün geçirin, belirsizlikleri azaltarak psikolojik denge sağlayın.
  • Sevdiklerinizle iletişimde kalın, sosyal destek psikolojinizi güçlendirebilir.

Related Posts

Uykunun gizli düşmanı belli oldu

Uyumadan önce ekran kullanımını sınırlamak, uyku kalitesini artırıyor. Dr. Tarık Mecit, ekran ışığının beyin üzerinde uyarıcı etkiler yarattığını ve bu durumun uykuya geçişi zorlaştırdığını belirterek, ideal alışkanlıklar hakkında uyarılarda bulundu.

Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyumadan 1–2 saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesi için son derece önemli olduğunu bildirdi.

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Deprem travmasının sessiz etkisi: Çocuklarda gerileme gözlenebilir

Prof. Dr. Zeynep Şimşek, deprem gibi travmatik süreçlerin ardından bazı çocuklarda duygusal ve davranışsal gerilemeler görülebileceğini, bu durumun geçici olduğunu belirtti.

Kefir, keten tohumu, ananasta ölçü şart! Fazlası değil, doğrusu yağ yakıcı

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir