Brent petrolün varil fiyatı, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz artışına devam edilebileceği yönündeki açıklamaları sonrası talep endişelerinin artmasıyla 88,79 dolara gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü.
Dün 91,56 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 90,92 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 15.21 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,3 azalışla 88,79 dolar oldu.
Böylece, Brent petrolün varil fiyatı son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.
Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 87,22 dolardan alıcı buldu.
Piyasalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) bugün yapılacak toplantısından çıkacak üretim kararına odaklanmış durumda ancak dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’den gelen makroekonomik veri akışının Fed’in faizleri beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına işaret etmesiyle petrol fiyatları son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.
Faiz indirimi öngörülüyor
Dün ABD’de açıklanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısı, ağustosta bir önceki aya kıyasla 690 bin artışla 9 milyon 610 bine yükselerek piyasa beklentilerini aştı.
İş gücü talebinin bir ölçütü olan açık iş sayısındaki artışın, Fed’in sıkı para politikasına rağmen iş gücü piyasasında güçlü duruşun sürdüğüne işaret ettiğini belirten analistler, piyasaların bugün açıklanacak olan ve Fed’in bir sonraki faiz kararına ilişkin ipucu verebilecek ADP tarım dışı istihdam verisine odaklandığını belirtti.
Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalar da fiyatları etkiliyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Banka’nın faiz oranlarını “uzun süre” yüksek tutması gerektiğini belirterek, 2024’te bir faiz indirimi öngördüğünü belirtmişti.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise son derece güçlü bir iş gücü piyasası bağlamında kısa vadede enflasyonun düştüğünü, ABD ekonomisinin görünümü konusunda “çok iyimser” olduğunu ifade etmişti.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da faiz oranlarının bir süre sabit tutulmaya başlanmasından önce bu yıl içinde bir kez daha artırılabileceğini söylemişti.
Enflasyon tahminine ilişkin risklerin devam ettiğine işaret eden Mester, “Atılan adımlara rağmen enflasyon hala çok yüksek. Enflasyonun fiyatlar üzerindeki etkisinin kırıldığını görmemiz gerek. Tüketiciler gelirlerinin büyük bir kısmını hizmet sektöründe harcadıkları için bu sektörün enflasyon endekslerindeki ağırlığı daha yüksek.” demişti.
Artan petrol fiyatlarının oluşturduğu çarpan etkisinin enflasyonla mücadelede en büyük engel olduğunu belirten Mester, “Artan benzin fiyatları tüketicilerde enflasyonun yeniden yükseleceği korkusu yaratıyor” ifadesini kullanmıştı.
ABD dolarının son 10 ayın en yüksek seviyesine çıkması da diğer para birimlerini kullanan alıcıların petrole olan talebini azalttığı için fiyatların düşüşüne katkıda bulunuyor.
OPEC kararı bekleniyor
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ülkesinin gönüllü petrol üretim kesinti kararını gelecek ay gözden geçireceğini söyledi.
Petrol ihracatı kesintisini sürdüreceklerini belirten Novak, “Rusya eylül ve ekimde devreye giren günlük 300 bin varil düzeyindeki gönüllü petrol ihracat kesintisini yıl sonuna kadar devam ettirecek.” dedi.
Suudi Arabistan da benzer bir açıklamada bulunarak, temmuzdan bu yana uygulanan günlük 1 milyon varillik gönüllü kesintinin aralık ayının sonuna kadar sürdürülmesi kararına sadık kalınacağını bildirdi.
Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın Enerji Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde ise söz konusu kesinti kararının kasımda yeniden gözden geçirileceği ve gerekirse artırılabileceği belirtildi. (AA)