İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Aylık Sektör Raporu Şubat Sonuçları

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 yılında yüzde 1,4 arttı ancak 2025 yılına büyüme ile başlayan sektör, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azaldı.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Raporda, şubatta 5 alt sektörde üretimin arttığı belirtilirken, 17 alt sektörde üretimin azaldığı görüldü.

Buna göre, 2025 Ocak-Şubat döneminde bazı alt sektörlerde önemli üretim artışları yaşandı. Plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 9,8, inşaat amaçlı alçı ürünleri üretimi yüzde 8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımları üretimi yüzde 8,3, yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 6,6 ve seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 5,9 arttı. Bunun yanı sıra, demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 4,9, metal yapı ve yapı parçaları üretimi de yüzde 3,3 büyüme kaydetti.

Bu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 25,1, kilit ve donanım eşyaları üretimi yüzde 24,6 ve armatür musluk vana valf üretimi ise yüzde 13,3 azaldı.

İnşaat Sektörü 2025’te Yüzde 5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılında inşaat sektörünün hala yüzde 5’lik büyüme potansiyeline sahip olduğu vurgulandı.

Mart ayında yaşanan finansal şoklar ve ardından alınan ek sıkılaşma önlemlerinin inşaat sektöründeki büyümeyi sınırlayabileceği belirtildi. Bu önlemlerle birlikte ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının arttığına dikkat çekilen raporda, finansal şokların enflasyon ve inşaat maliyetlerinde artışlara yol açabileceği üzerinde duruldu. Tüm bu gelişmelerin özel sektörün inşaat faaliyetlerini kısıtlayabileceği ifade edildi.

Raporda ayrıca, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörüne etkisine de değinildi. Buna ek olarak, İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin kentsel dönüşüm için tetikleyici olabileceği ve bu yönde kampanyaların beklendiği aktarıldı.

Related Posts

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Kritik hafta: Altın için perşembe alarmı!

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Ekol TV’de Oylum Talu’nun sunduğu programa konuk olarak, altın fiyatlarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Jeopolitik risklerin azalması, ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşaması ve Fed’in faiz indirimine dair …

Dijital dönüşümde yol haritası çizildi

D Tech Cloud, Cloud Retail Summit ile perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı.

Altın son dört haftanın en düşük seviyesinde

Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son dört haftanın en düşük seviyesinde hareketleniyor. ABD, Avrupa ve Asya’daki gelişmeler ve ülkelerin anlaşmaları altından çekilmelere neden oldu.

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir