“Mehmet Şimşek’e açılan kredi tükeniyor”

ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’dan Haftanın Analizi

Haftanın analizi geldi ve ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan, TÜİK’in AKP iktidarı sürecinde en itibarsız dönemini yaşadığını belirtti. Doğan, “Neredeyse iktidar dışında kimse TÜİK verilerini ciddiye almıyor, inanmıyor.” dedi.

Nisan enflasyon verilerinin de tartışma yarattığını söyleyen Doğan, “Yıllık yüzde 37,8 olarak açıklanan TÜFE’nin yıl sonunda orta noktası yüzde 24 olmak üzere yüzde 19-29 olan MB hedefleri aralığında kalacağını dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e karşılık farklı kurumların rakamları, beklenti anketleri bu hedefin çok üzerinde, yüzde 30-40 arasında enflasyon beklentilerini içeriyor.” ifadelerini kullandı.

“19 MART’TAN BU YANA MB REZERVLERİNDEKİ AZALMA 60 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI”

Doğan, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu odaklı 19 Mart operasyonlarının ardından tüm göstergelerdeki hızlı bozulma ekonomiye güveni daha da derinden sarsınca MB tarafından bir dizi yeni karar alındı. Döviz mevduatlarına uygulanan zorunlu karşılık oranı 200 baz puan artırıldı. Martta yüzde 25’e düşürülen ihracatçıların döviz gelirlerini MB’ye satma zorunluluğu yüzde 35’e yükseltildi. MB’nin TL zorunlu karşılıklar için bankalara ödediği faiz yükseltildi.

Buna rağmen MB döviz rezervlerindeki azalma, dövize talep durdurulamıyor. 2 Mayıs haftasında da MB net döviz rezervleri 2,2 milyar dolar, altın rezervleri yaklaşık 1 milyar dolar daha azaldı. 19 Mart’tan bu yana MB rezervlerindeki azalma 60 milyar dolara yaklaştı.

“DOLAR, TL KARŞISINDA DEĞER KAZANMAYA DEVAM EDİYOR”

Şimdi eski Bakan Nureddin Nebati dönemini anımsatan yeni kararlarla dövize talep yavaşlatılmaya, kurlardaki yükseliş durdurulmaya çalışılsa da başarılı olunamıyor. Dolar tüm dünyada değer kaybederken, TL karşısında değer kazanmaya devam ediyor.

Son kararlarla yürürlüğe giren tüzel kişi mevduatlarının yüzde 60’ının TL olması, her ay yüzde 0,3 artırılması zorunluluğu, bankaları TL mevduat faizlerini artırmaya yöneltti. MB politika faizi nisanda yüzde 46’ya, gecelik repo faizi yüzde 49’a yükseltilmesine karşılık, bankaların TL mevduat faizi yüzde 50-55 düzeyine çıktı. Bireysel ihtiyaç ve ticari kredi faizi yüzde 70’e dayandı.

“RESMİ ENFLASYON, KREDİ FAİZİ FARKI İKİ KATINA ULAŞTI”

TÜİK’in yüzde 37,8 olarak açıkladığı yıllık enflasyona karşılık, MB faizi yüzde 49, kredi faizi yüzde 70 düzeyinde. Enflasyonla MB faizi arasındaki makas 11 puana, enflasyonla ticari kredi faizi arasındaki makas iki misline yükseldi. Faiz yükseldiği halde enflasyonda beklenen ve umulan düşüş sağlanamıyor. Üstelik şimdi resmi enflasyon, kredi faizi farkı iki katına ulaştı.

Yabancı bankalar, reyting kuruluşları ve finansal kurumlar Türkiye ile ilgili son değerlendirmelerinde yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 30’un üzerine çekerken, faiz indirimlerinin en erken yaz ortası ya da sonbaharda gündeme gelebileceğini öngörüyor. Bank of America (BofA) ekonomik tablonun hızla kötüleştiğini, siyasi operasyonlar sonrası programın iki yıllık kazanımlarının yok olduğunu gündeme getirerek “sonbaharda resesyon” uyarısında bulundu.

“ŞİMŞEK’E AÇILAN KREDİ TÜKENİYOR”

Şimşek programına azalan dış desteğin yanı sıra içeride de iş dünyasından gelen eleştirel açıklamalar, MB ve ekonomi yönetimi tarafından atılan son adımlara ve alınan kararlara ilişkin tepkilerin dozu yükseliyor. Mehmet Şimşek göreve geldiğinde gerek kendisine gerekse açıkladığı dezenflasyon programına verilen destek azalırken, Şimşek’e açılan kredi tükeniyor.

Hazine ve Maliye Bakanının vergi gelirlerini artırmak, kayıt dışılığı azaltmak için Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) sebz… Devamını okumak için tıklayınız

Related Posts

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Kritik hafta: Altın için perşembe alarmı!

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Ekol TV’de Oylum Talu’nun sunduğu programa konuk olarak, altın fiyatlarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Jeopolitik risklerin azalması, ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşaması ve Fed’in faiz indirimine dair …

Dijital dönüşümde yol haritası çizildi

D Tech Cloud, Cloud Retail Summit ile perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı.

Altın son dört haftanın en düşük seviyesinde

Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son dört haftanın en düşük seviyesinde hareketleniyor. ABD, Avrupa ve Asya’daki gelişmeler ve ülkelerin anlaşmaları altından çekilmelere neden oldu.

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir