Merkez Bankası Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

“`html

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı Para Politikası Enflasyon Düşene Kadar Sürecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda kalıcı bir azalma ve fiyatların istikrarı sağlanana dek uygulanan sıkı para politikası yaklaşımının devam edeceğini vurgulayarak, “TCMB olarak dezenflasyon sürecini destekleyecek adımlar atacağız ve enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu bir şekilde azaltmak için kararlılıkla çalışacağız,” ifadelerini kullandı.

Finans Zirvesi 2025: Para Politikası ve Enflasyon Görünümü

Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla gerçekleştirilen Finans Zirvesi 2025’te “Türkiye Ekonomisinde Para Politikası ve Enflasyon Görünümü” başlıklı bir konuşma yaptı.

Küresel Riskler ve Belirsizlikler

Küresel düzeyde artan jeopolitik risklerin yanı sıra teknolojik değişimlerin ve dalgalı finansal koşulların para politikası üzerindeki etkilerine dikkat çeken Karahan, son dönemde özellikle küresel ticaret politikalarındaki gelişmelerin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde belirsizlikleri artırdığını ifade etti.

Dezenflasyon Süreci ve Enflasyon Verileri

Karahan, 2024’te başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiğini, mevcut durumda enflasyonun genel eğilimde bir azalma gösterdiğini ve hizmet enflasyonundaki düşüşün belirgin hale geldiğini belirtti. Şunları ekledi:

“Mal enflasyonu da düşük seviyelerde seyrediyor. Uyguladığımız politikalar sayesinde talepte sağlanan denge, enflasyonun düşmesine katkı sağladı. Enflasyon beklentileri de gerileme gösteriyor. Mart ayında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar karşısında proaktif tedbirler aldık. Gelecek dönemde de para politikası kararlılığını sürdüreceğiz.”

Küresel Ekonomide Belirsizliklerin Etkisi

Karahan, mevcut tarife kararlarının bir kısmının ertelendiğini ancak küresel ticaret ve ekonomi politikalarındaki belirsizliklerin yüksek seviyelerde seyrini koruduğunu belirtti. Bunun sonucunda oynaklık endekslerinin de yüksek kaldığını ifade etti.

Küresel Büyümede Aşağı Yönlü Riskler

“Belirsizlikler, küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri artırıyor”

Karahan, varlık fiyatlarındaki dalgalanmaların finansal kuruluşların bilançoları üzerindeki makrofinansal riskleri artırdığını ve bu belirsizliklerin küresel büyümenin yanı sıra ülkeden ülkeye farklı etkiler yarattığını söyledi.

Yatırımlar ve Tüketim Üzerindeki Etkiler

Küresel belirsizliklerin ekonomik karar alma süreçlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Karahan, bu durumun yatırımların ertelenmesine ve tüketim daralmasına neden olduğunu, ihracata dayalı ekonomileri de tehdit ettiğini vurguladı.

Gelişmekte Olan Ülkelerde Borçlanma Sorunları

Karahan, gelişmekte olan ülkelerin borçlanmasının yüksek olmasının bu dönemlerde bir kırılganlık oluşturduğunu belirterek, “Gelişmekte olan ülkeler, küresel belirsizlik dönemlerinde gelişmiş ülkelere kıyasla daha savunmasız hale gelmektedir,” diye ekledi.

Politika Araçlarının Çeşitlendirilmesi

“Belirsizlik dönemlerinde, politika faizine ek olarak iki alan öne çıkıyor”

TCMB Başkanı, belirsizlikle başa çıkmada politika yapıcıların koordineli adımlar atarak farklı politika birleşimlerini kullanmalarının önemine dikkat çekti. Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının ise küresel finansal dalgalanmaların arttığı bir ortamda para politikası araçlarını çeşitlendirmeye yöneldiğini belirtti.

Türk Lirası Mevduat ve KKM Hedefleri

Karahan, Türk Lirası mevduatın payını artırmayı ve KKM’yi azaltmayı hedeflerini yineledi. Türkiye’deki para politikası uygulamalarını şöyle açıkladı:

“Sıkı para politikası çerçevesinde kullandığımız araçları 3 ana konuda toplamak mümkün. Mevduat düzenlemeleri ile Türk Lirası mevduatın payını artırmayı; kredi düzenlemeleri ile kredi talebindeki dalgalanmaları önlemeyi; ve likidite yönetimi ile fazla Türk Lirası likiditeyi dengelemeyi amaçlıyoruz.”

TL Mevduat Payı ve Rezerv Gelişmeleri

“TL mevduatın payı yüzde 58 ile tarihi oranına yakın”

Karahan, son dönemde Türk Lirası için güvenin artmasının rezervlere olumlu yansıdığını belirtti ve Türk Lirası mevduatın payının %58 civarında olduğunu vurguladı.

Döviz Talebi ve Mevduat Faizleri

Karahan, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk Lirası talebinin 14 Mart-2 Mayıs döneminde sınırlı kaldığını belirterek, bu dönemde döviz talebinin %70’inin yurt dışı kaynaklı olduğunu ifade etti.

Gıda Ve Hizmet Enflasyonu Üzerine Gözlemler

Karahan, enflasyon verilerindeki düşüşe dikkat çekerek, gıda fiyatlarının mart ayında belirli bir artış gösterdiğini, ancak bu artışın ardından nisanda düşüş eğilimine girildiğini belirtti.

Sıkı Para Politikası Duruşu

“Sıkı para politikası duruşumuzu devam ettireceğiz”

Karahan, faiz oranları, likidite yönetimi ve döviz talebini sınırlayıcı önlemlerle sıkı bir para politikası yaklaşımını devam ettireceklerini belirterek, fiyat istikrarını sağlamak adına kararlı adımlar atacaklarını vurguladı.

(AA)

“`

Related Posts

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Kritik hafta: Altın için perşembe alarmı!

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Ekol TV’de Oylum Talu’nun sunduğu programa konuk olarak, altın fiyatlarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Jeopolitik risklerin azalması, ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşaması ve Fed’in faiz indirimine dair …

Dijital dönüşümde yol haritası çizildi

D Tech Cloud, Cloud Retail Summit ile perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı.

Altın son dört haftanın en düşük seviyesinde

Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son dört haftanın en düşük seviyesinde hareketleniyor. ABD, Avrupa ve Asya’daki gelişmeler ve ülkelerin anlaşmaları altından çekilmelere neden oldu.

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

İstanbul’daki havalimanlarında milyonluk yükseliş! 5 ayda 50 milyona yaklaştı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden derlenen bilgilere göre, İstanbul Havalimanı’nı 2025 yılının ilk 5 ayında 31 milyon 898 bin 425 yolcu kullandı. Bu yolculardan 6 milyon 386 bin 510’u iç, 25 milyon 511 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir