Televizyonları toplayıp yakıyorlar! Şehirdekiler sağlığını kaybetmek üzere…

Gana’da Elektronik Atık Hurdalığı Tehlikeleri

Gana’daki elektronik atık hurdalığında çalışanlar, elektronik aletlerin içerisindeki bakır ve altın gibi değerli metalleri ayrıştırmak için tehlikeli bir yöntem kullanıyorlar: ateş. Bu durum, hem çevre hem de insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor.

Sağlık Sorunları Yükseliyor

Televizyonlar, bilgisayarlar ve çamaşır makineleri hurda parçaları alevler içinde eritilirken, çıkan zehirli dumanlar bölge sakinlerini olumsuz etkiliyor. Hurda işçisi Abdulla Yakubu ve yakınlarda yaşayan Abiba Alhassan gibi kişiler, artan sağlık sorunlarıyla mücadele ediyorlar.

Gelişmiş Ülkelerin Atık Göndermesi

BM verilerine göre, dünya genelinde elektronik atık sorunu her geçen gün artıyor. 2022’de 62 milyon ton elektronik atık üretilmiş olup bunun sadece %15’i geri dönüştürülmüştür. Geri kalan atıklar ise çoğunlukla gelişmiş ülkelerden yoksul ülkelere kaçak yollarla gönderilmektedir. Gümrüklerde ele geçirilen atıkların altıda biri elektronik atıktır.

İtalya’daki Napoli limanı yetkilileri, kaçakçıların elektronik atıkları gizlemek için çeşitli yollar kullandığını belirtiyor. Benzer şekilde, İngiltere’de de yetkililer, elektronik atık kaçakçılığında artış yaşandığını ve atıkların genellikle “yeniden kullanılabilir” olarak etiketlendiğini ancak varış noktalarında yasadışı şekilde yakıldığını belirtiyor.

Basel Sözleşmesi ve Beklentiler

Elektronik atıkların yakılması sonucu çıkan dumanlar, insan sağlığı ve çevre için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, bu atıkların gönderildiği ülkelerde geri dönüşüm sürecinin genellikle yasa dışı yollarla yapıldığını ve kadın ile çocukların koruyucu ekipman olmadan zararlı maddelere maruz kaldığını belirtmektedir.

2025 yılında yürürlüğe girecek olan Basel Sözleşmesi’nin, elektronik atık ticaretindeki kuralları sıkılaştırarak mevcut sorunlara çözüm getirmesi beklenmektedir. Ancak, bazı büyük e-atık üreticisi ülkelerin, örneğin ABD’nin bu sözleşmeyi onaylamaması, sorunun çözümünü zorlaştırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir