İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Aylık Sektör Raporu Şubat Sonuçları

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 yılında yüzde 1,4 arttı ancak 2025 yılına büyüme ile başlayan sektör, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azaldı.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Raporda, şubatta 5 alt sektörde üretimin arttığı belirtilirken, 17 alt sektörde üretimin azaldığı görüldü.

Buna göre, 2025 Ocak-Şubat döneminde bazı alt sektörlerde önemli üretim artışları yaşandı. Plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 9,8, inşaat amaçlı alçı ürünleri üretimi yüzde 8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımları üretimi yüzde 8,3, yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 6,6 ve seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 5,9 arttı. Bunun yanı sıra, demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 4,9, metal yapı ve yapı parçaları üretimi de yüzde 3,3 büyüme kaydetti.

Bu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 25,1, kilit ve donanım eşyaları üretimi yüzde 24,6 ve armatür musluk vana valf üretimi ise yüzde 13,3 azaldı.

İnşaat Sektörü 2025’te Yüzde 5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılında inşaat sektörünün hala yüzde 5’lik büyüme potansiyeline sahip olduğu vurgulandı.

Mart ayında yaşanan finansal şoklar ve ardından alınan ek sıkılaşma önlemlerinin inşaat sektöründeki büyümeyi sınırlayabileceği belirtildi. Bu önlemlerle birlikte ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının arttığına dikkat çekilen raporda, finansal şokların enflasyon ve inşaat maliyetlerinde artışlara yol açabileceği üzerinde duruldu. Tüm bu gelişmelerin özel sektörün inşaat faaliyetlerini kısıtlayabileceği ifade edildi.

Raporda ayrıca, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörüne etkisine de değinildi. Buna ek olarak, İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin kentsel dönüşüm için tetikleyici olabileceği ve bu yönde kampanyaların beklendiği aktarıldı.

Related Posts

“Mehmet Şimşek’e açılan kredi tükeniyor”

ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’dan haftanın analizi geldi. TÜİK’in, AKP iktidarı sürecinde en itibarsız dönemini yaşadığını belirten Doğan, “Neredeyse iktidar dışında kimse TÜİK verilerini ciddiye almıyor, inanmıyor.” dedi. Nisan enflasyon …

Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Siber olaylara karşı Türkiye, Avrupa’da ve dünyada rol model olan ülkelerden bir tanesi. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz, her gün 24 saat. Günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini de engelliyoruz.” dedi.

Çin, ABD ile görüşmesinde masayı terk etti

ABD ve Çin arasında Cenevre’de başlayan ticaret müzakereleri, Çin’den beklenmedik bir hamle geldi. Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng başkanlığındaki heyet, cumartesi sabahı başlayan görüşmeleri, herhangi bir açık neden sunmadan terk etti.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Esnaf, Anneler Günü’nde 80-100 milyar lira ciro bekliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın Anneler Günü’nde 80 ila 100 milyar liralık ciro yapmasını beklediklerini bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Bessent, Kongre’yi harekete geçmeye çağırdı

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Kongre’yi temmuz ortasına kadar borç limitini artırmaya veya askıya almaya davet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir